Periost Reflexzonetherapie


Wat is de periost reflexzonetherapie?

Deze therapie bestaat uit 3 vormen:

1. De Tibia reflexzonetherapie

2. De spierkettingtherapie

3. De polariteitsbehandeling

 

1. De tibia periostreflexzonebehandeling naar Dhr. Gavelis

De tibia reflexzonetherapie is een zachte massage op de binnenzijde van het scheenbeen, de tibia (zie tekening).de tibia

Dhr. Gavelis ontdekte dat bij het bewerken van de beenderhuid (periost) van het onderbeen, je een invloed hebt op de functies in de wervelkolom.

Daarnaast is het periost sterk verbonden met het bindweefsel en bij het bewerken van het periost ontstaat er ook een energetische invloed op de tanden, klieren, schedelbeenderen en de extremiteiten.

Het bot zelf heeft geen zenuwen, maar het vlies van het bot bevat extra zenuwen. Het is zeer gevoelig en reageert sterk op impulsen.

Naast de zenuwgevoeligheid reageert het periost ook op het emotionele, gevoelsmatige niveau.

Je kan dus het periost en het bindweefsel als een orgaan zien dat een wisselwerking weergeeft tussen het functionele en emotionele niveau. Alle ervaringen worden erin opgestapeld en dit geeft merktekens die we stoorvelden noemen.

Onder functionele stoornissen verstaan we o.a.: overbelasting van de spieren en de wervelkolom, traumatische processen als ongevallen, whiplash, ziektes aan de tanden, sinussen, littekens en andere stoorvelden.

Het doel van de reflexzonetherapie is om via de binnenzijde van het scheenbeen de pijnlijke zones (stoorvelden) te ontstoren en zo een langdurige en een zekere pijnvrijheid te bekomen.

1.1 Indicaties en contra-indicaties:

De tibia reflexzonetherapie kan helpen bij:

Whiplash, fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, pijn en spanningen aan de wervelkolom, reuma, ontgiftingsproblemen van het lichaam door spanningen, alle beenderproblemen die ontstaan uit spanningen en trauma’s, tendinitis aan de elleboog, psychoshock.

De tibia reflexzonetherapie vermijden bij:

Acute breuken, open wonden, abcessen, alle ziekten met etterige processen, kanker, acute verzwikkingen.

Hoe voelt de therapie aan ?

De reflexzone therapie is een heel aangename en zachte therapie, die niet lang duurt: 10 min-20 min.

Soms voelen zones scherp aan, maar door de cirkels worden deze zachter en wordt de pijn gedempt. Naast de massage van het periost worden er combinaties van warmtepakkingen of ijs toegepast.

 

2. De spierkettingtherapie naar Dhr. Gavelis

De gehele musculatuur is door functionele kettingen met elkaar verbonden.

In die spierkettingen bevinden zich dikwijls pijnlijke peesaanhechtingen. Dit kan verschillende oorzaken hebben: van overbelasting van de spieren tot stoorvelden die we dan kunnen ontdekken in de pijnlijke zones van de beenderhuid.

Een frequent gebruikte techniek is op de tegengestelde pees (antagonist) van de pijnlijke zone te werken.

Waarom ?

De peesuiteinden en peesvlakken zijn erg gevoelige plaatsen van ons lichaam en ze weerspiegelen ook de emotionele spanningshuishouding van de skeletmusculatuur.

Het doel van de behandeling is de mechanische verzwakking of dysfunctie van de tegengestelde pees van de skeletspier terug te reguleren. Hierbij worden de houdingsspieren van de wervelkolom terug ontlast.

 

3. De polariteitsbehandeling naar Dhr. Gavelis:

De therapeut plaats zijn handen op bepaalde zones, waarbij de spanning tussen twee bepaalde plaatsen van het lichaam in evenwicht gebracht worden. In deze zones bevinden zich fascia’s, bindweefselzones.

Het gevolg is dat er een ontlading en ontspanning ontstaat in die peesvlakken en spieren ten opzichte van elkaar.

Het doel van de energetische fasciabehandeling is om de peesvlakken en skeletspieren ten opzichte van elkaar in evenwicht te brengen.